Page content

Drinken tijdens de feestdagen?

Drinken tijdens de feestdagen?


Nog een paar weken en dan is het weer zover… het vreetfestijn kan weer beginnen. Ontbijt, brunch, uitgebreid dineren en dit alles spoelen we weg met de benodigde hoeveelheid drank. Omdat er al zoveel geschreven wordt over de do’s and don’t wat betreft voeding tijdens de feestdagen, richten wij ons op de dranken die genuttigd worden.

 

Gedurende de feestdagen gieten we aardig wat drank naar binnen. Wijn, bier, koffie, thee en vruchtensappen zijn de meest gedronken dranken tijdens deze gezellige dagen. Lekker? Absoluut! Goed voor je? Not so much. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

Wijn
Een glas rode wijn per dag is in principe niets mis mee. Rode wijn bevat namelijk resveratrol. Deze antioxidant komt uit de druivenschillen en het is bewezen dat resveratrol vele gezondheidsbevorderende eigenschappen bevat. Zo blijkt het een gunstig effect te hebben op je stofwisseling, is het goed ter ondersteuning van hart -en bloedvaten en houdt het je bloedsuikerspiegel in balans. Wow! Dus eigenlijk zou ik nu een hele fles rode wijn achterover moeten tikken? Nou nee… 🙂

 

Het nadeel van elke vorm van alcohol is dat het vocht onttrekt uit je lichaam. En ons lichaam heeft vocht nodig om zich te ontdoen van afvalstoffen. Een ander nadelig effect is dat alcohol een verzurende werking heeft op ons lichaam. Een hoe zuurder je lichaam, hoe groter de kans bestaat op het ontwikkelen van ontstekingen.

Light beer and hop in basket isolated on white background

Bier

Persoonlijk ben ik geen fan van bier omdat ik de smaak gewoonweg niet kan waarderen. Maar, al zou ik wel gek zijn op bier, zou ik hier nog niet voor kiezen. De reden hiervoor is voornamelijk omdat bier fyto-oestrogenen bevat. “Fyto-oestro” wat?!? Ik leg het je uit.

 

Oestrogenen zijn, naast progesteron, de belangrijkste geslachtshormonen voor de vrouw. Deze hormonen zorgen voor onze vruchtbaarheid, geven de vrouw haar uiterlijke kenmerken, dragen bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen te voorkomen. Klinkt goed toch? Wanneer de balans tussen oestrogenen en progesteron goed is, genieten we inderdaad van de voordelen van deze hormonen. Echter heerst er tegenwoordig een zogenaamde “oestrogeendominantie”. Dit houdt in dat we veeeels te veel oestrogenen binnen krijgen via onze voeding waardoor onze hormoonhuishouding uit balans raakt. En een schommelende hormoonhuishouding kan allerlei klachten veroorzaken, zowel bij mannen als vrouwen.


Voor mannen in het bijzonder is het belangrijk dat het mannelijke geslachtshormoon testosteron, de boventoon voert. Dit hormoon zorgt niet alleen voor de uiterlijke kenmerken van een man, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor gezond sperma (jaja). Wanneer mannen teveel oestrogenen binnen krijgen, kun je misschien wel raden wat er dan gebeurt. De welbekende ‘bierbuik’ en ‘men boobs’ hebben in feite niets met het bier zelf te maken, maar met de aanwezige fyto-oestrogenen in hop!

 

Fyto-, oftewel plantaardige oestrogenen, hebben eenzelfde werking in ons lichaam als de echte vrouwelijke oestrogenen. Het creëert o.a. vrouwelijke uiterlijke kenmerken en zie hier; de bierbuik en mannelijke borstvorming. Naast de uiterlijke kenmerken heeft hop ook een significante libidoverlagende werking en is het een grote koolhydratenbom.

 

Koffie drinken tijdens de feestdagenKoffie en (zwarte) thee
Een lekker bakje koffie of thee bij het ontbijt, tijdens de high tea of na het tafelen. Ik hou zelf ook van koffie, alleen drink ik dit absoluut met mate. Waarom? Omdat koffie evenals zwarte thee cafeïne bevat. Het nadeel van cafeïne is dat het met je bloedsuikerspiegel gaat rommelen. En je bloedsuikerspiegel staat direct verbonden met je energieniveau. Wanneer deze uit balans is, krijg je te maken met de welbekende “cup-a-soup” dips.


Een gezonde bloedsuikerspiegel is vanaf het ontbijt tot en met het avondeten in balans en blijft als het ware op dezelfde lijn. Maar cafeïne zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel enorm snel omhoog schiet, maar vervolgens keldert deze weer omlaag. En nee, niet naar het normale gezonde level, maar ver daaronder; vermoeidheid is het gevolg.


Wist je trouwens dat het het beste is om pas na 11 uur ‘s ochtends (en altijd na het ontbijt) je eerste kop koffie of zwarte thee te nuttigen? Je lever is namelijk tot die tijd heel druk met zijn ontgiftingsproces. Altijd beter om deze even rustig zijn gang te laten gaan.

 

Enne, thee van de bekende merken zoals Pickwick en Lipton is natuurlijk gewoon zwarte thee met een smaakje. Laat je niet verleiden en kies liever voor kruidenthee. Deze theesoort heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel en smaakt ook nog eens heerlijk.

vruchtensap drinken tijdens de feestdagenVruchtensappen
Last but not least, vruchtensappen. Een versgeperst glaasje sinaasappelsap is gewoon lekker. En het lijkt gezonder dan de pakken in het schap van de supermarkt. Van die gedachte zal ik je eens even fijn afhelpen. Want mensen: vruchtensappen zijn SOWIESO gewoon niet goed voor je. No way!! Yes way :).

 

Het zit zo: De fructose in fruit hebben dezelfde uitwerking op je lichaam als gewone suiker. Het tast je bloedsuikerspiegel aan en zorgt voor extra aanmaak van het ontstekingsbevorderende hormoon insuline. Het grote verschil tussen het eten van een appel of het drinken van appelsap is, dat door het kauwproces en door de aanwezige vezels in appel, de fructose minder invloed heeft op je bloedsuiker dan het drinken van pure appelsap. Dit komt door het enzym amylase.

 

Het enzym amylase, dat in ons speeksel voorkomt, begint in onze mond al met het afbreken van koolhydraten. Het verteert voor een groot deel het zetmeel uit de koolhydraten. Zorgvuldig kauwen zorgt voor een optimale werking van dit enzym. En hier ligt het probleem want, wie kauwt er op zijn vruchtensap? Vruchtensappen slikken we direct door waardoor deze geen kans krijgen bewerkt en omgezet te worden tot glucose (opneembare vorm van suiker voor ons lichaam). Dit betekent meer actie voor de lever, alvleesklier (die insuline produceert) en darmen. Het kost energie en vergroot de kans op onvoldoende vertering van de suikers.

 

Drinken tijdens de feestdagen?
Een aantal tips:

  • Drink niet meer dan 2 glazen rode wijn of bier per (feest)dag
  • Drink na elk glas alcohol een glas water om je vochtgehalte in orde te houden
  • Kies voor kruidenthee in plaats van zwarte thee of koffie
  • Drink niet meer dan 2 koppen koffie per dag en start na 11 uur pas met de eerste kop
  • Drink geen vruchtensappen, maar kies liever voor hele stukken fruit
  • Drink veel water tussendoor zodat je lichaam het overheerlijke eten makkelijker kan verwerken
  • Kies altijd voor lauwwarm water zodat je lichaam geen energie hoeft te verspillen aan het opwarmen van (ijs)koud water

 

Dan rest mij nog te zeggen: Geniet van de feestdagen en op naar een Gezond, Slank en vooral Gelukkig nieuwjaar!

 

Laura KluyverMijn naam is Laura Kluyver, blogger, levensgenieter en gediplomeerd voedingsadviseur. Elke maand schrijf ik een blog over de kracht van natuurlijke voeding, suppletie en groene beauty. Als gastblogger van VASEF zal ik elke maand een blog schrijven om jouw te helpen slanker, fitter en gezonder te worden. Wil je mij volgen? Dat kan via www.greenblogger.nl of zoek me op via Facebook en Instagram onder de naam Greenblogger.

Comment Section

12 reacties op “Drinken tijdens de feestdagen?


Door Martine Luiten op 22 november 2015

Goede tips en duidelijk uitgelegd! Dankjewel!! Gaat me zeker helpen! FF checken: Vallen de Pickwicks als zoethout en minty maroc ook onder thee met een smaakje of zijn dat wel kruiden?


Door Laura op 23 november 2015

Hoi Martine,

Helaas vallen die ook gewoon onder de noemer zwarte thee. Echte kruidentheeen zijn veelal biologisch bijvoorbeeld van de merken: Yogi, Pyramide en Clipper. En ook nog eens lekker en heel gezond. Kruiden hebben een medicinale werking, dus nooit verkeerd om dit regelmatig te gebruiken.

Gr,

Laura


Door Marleen op 22 november 2015

Ben een fervent witte wijn drinker (met mate… dat dan weer wel:))… hoe zit ’t daar dan eigenlijk mee?


Door Laura op 24 november 2015

Hoi Marleen,

Het grote verschil is dat rode wijn veel meer gezondheidsvoordelen heeft dan witte wijn mits met mate gedronken uiteraard. Witte wijn is dus niet per definitie slecht, maar doet minder voor je lijf dan rode wijn. Daarom ben ik eerder voorstander om, maximaal, 1 glas rode wijn per dag te drinken dan wit.
Gr,

Laura


Door Thomas op 22 januari 2016

Ik kan me niet voorstellen dat een man vrouwelijke kenmerken ontwikkeld van af en toe een biertje…


Door Jody op 25 oktober 2016

This does look prsmoiing. I’ll keep coming back for more.


Door prednisone op 27 december 2016

Sin duda las novatadas tienen que tener límites ya que hay algunas que humillan a los novatos o poner en peligro tu salud. Yo recuerdo la que me contó un amigo que le hicieron beber hasta casi perder el conocimiento. Este tipo no se pueden permitir ya que las novatadas tienen que ser de divertidas no dañinas


Door can you register a car without insurance in wi op 7 maart 2017

Ben destekliyorum Tekno Seyir’in bu rahat tavırlarını Murat Gamsız zaten gayet iyi açıklamış TS’nin işleyişini ve bayramlarda iş yapmanın zorluklarını. Ben anı anına takip etmek istediğimde yabancı kaynkarları kullanıyorum zaten ama bir de “bizimkiler ne demiş acaba ?” diyerekten TS’yi ziyaret ediyorum, az önce okudğum incelemenin ya da izlediğim videonun aynısını TS’de görmek için değil. Video birkaç gün aksamış çok sorun değil benim için. Ayarsız bir tepki olumş bence sizinkisi.
Door what is the cheapest car insurance company in michigan op 9 maart 2017

Dhogaza, not really funny.Well, whatever, I was just trying to think of a humorous way to say that I’m guessing it’s been hacked.I’ve never been in the least bit ambiguous about how I feel about people who hack other people’s servers.


Door major auto insurance op 9 maart 2017

Bei anderen Providern ist das einfacher als hier. Dort kann man sich registrieren und seine Lieblingsbloggs abonnieren. So wird man informiert, wenn ein Blog einen neuen Eintrag hat. Hier muss man immerwieder durch Kommentare bei anderen Bloggern auf sich aufmerksam machen.Es gibt aber auch treue Leser, die zwar nicht jeden Tag, aber doch hin und wieder vorbei schauen und von sich lesen lassen.

Plaats een reactie


*