Page content

Waarom moet ik aanvullend supplementen nemen als ik al gezond eet?

Waarom moet ik aanvullend supplementen nemen als ik al gezond eet?

Je zult je misschien afvragen “waarom moet ik aanvullend supplementen nemen als ik al gezond eet?”. Een terechte vraag die ik ga beantwoorden.

Ons lichaamssysteem is opgebouwd uit organen en lichaamsstelsels. Enkele voorbeelden van organen zijn: de longen, het hart, de bloedvaten, de neus en de ogen. Ook ieder bot, gewricht en iedere spier is een orgaan. Al deze organen werken samen in lichaamsstelsels, zoals het zenuwstelsel, het ademhalingsstelsel, het skelet enzovoorts. 

Moe en lusteloos

In deze tijd functioneert het lichaamsstelsel van veel mensen niet optimaal; men is vatbaar voor infecties en kampt over het algemeen met een kwakkelende gezondheid. Velen hebben te lijden onder een of meer chronische aandoeningen. Men voelt zich vaak moe en lusteloos en beschikt niet over voldoende energie om normaal aan het leven deel te nemen.

 

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak voor deze slechte gezondheidstoestand is in de meeste gevallen: een voortdurend tekortschietende voeding. De normale dagelijkse voeding bevat namelijk wel de stoffen die nodig zijn als brandstof en bouwstofmateriaal, maar niet in voldoende mate de vele andere substanties dat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

 

Orthomoleculaire geneeskunde

De orthomoleculaire geneeskunde & voedingsleer, mijn achtergrond, is gebaseerd op het herstellen van de eigen geneeskracht van het organisme door het stimuleren en beschikbaar stellen van alle moleculen in ons lichaam. Oftewel, we proberen door middel van de juiste voeding en suppletie alle moleculen in je lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Wanneer dit gebeurt, werken je organen goed samen en zul je meer energie ervaren, mentaal stabieler zijn, geen last meer hebben van infecties zoals verkoudheden en griep en je bereikt je natuurlijke gewicht.

 

Suppletie

De basis voor een goede gezondheid is en blijft de juiste voeding tot je nemen. Volg je de richtlijnen van VASEF, dan ben je al heel goed op weg! Want alleen als ons lichaam in de basisbehoeften is voorzien, zal suppleren (aanvullend supplementen nemen) nut hebben. Supplementen zijn dus een aanvulling en geen invulling.

 

Om antwoord te geven op de eerder gestelde vraag waarom je aanvullend supplementen moet slikken als je al gezond en bewust eet en leeft? Dat heeft alles te maken met de tijd waarin we nu leven. Er zijn namelijk meer elementen waar ons lichaam aan blootgesteld wordt waar we niet altijd invloed op hebben. Denk aan (zware) stress, medicijngebruik, luchtverontreiniging, bestrijdingsmiddelen, intensieve veehouderij en lichaamsvreemde chemische kleur-, geur- en smaakstoffen.

 

Al deze elementen zorgen ervoor dat er, zelfs bij een evenwichtige basisvoeding tekorten kunnen optreden. En deze tekorten kun je heel goed aanvullen met supplementen.

 

Vormen van suppletie
Je kunt tegenwoordig zelfs bij de supermarkt supplementen kopen! Op zich positief dat het belang ervan steeds meer wordt erkend, alleen zitten hier ook gevaren aan vast. Het is namelijk uitermate belangrijk welke vorm je tot je neemt. Ditzelfde geldt voor de hoeveelheid en de samenstelling van supplementen.

 

Er zijn helaas veel niet-natuur-identieke synthetische vitamines op de markt. Niet alleen beschouwd ons lichaam deze als ‘lichaamsvreemd’ oftewel ‘ik zie dit als gif en ga het proberen af te stoten’, maar overdosering van deze vitamines kan ook nog eens schadelijk zijn. Deze ongewenste bijverschijnselen kunnen ook optreden wanneer je synthetische vormen van mineralen tot je neemt (denk aan magnesium, MSM, zink, chroom). Last but not least, kunnen deze lichaamsvreemde vitaminen en mineralen allergische reacties veroorzaken.

 

Suppletieprogramma op maat
Zou jij je lichaam graag optimaal willen voeden en voorzien van alle voedingsstoffen dat het nodig heeft? En vind je het prettig om hierbij geholpen te worden door een suppletie expert? Dan kan ik je helpen. Ik maak voor jou een op maat gemaakt suppletie- programma waarin duidelijk omschreven staat waarom, welke vorm, merk en hoeveelheid je kunt gebruiken. Binnenkort meer informatie hierover!

 

Laura Kluyver

Mijn naam is Laura Kluyver, natuurvoedingsadviseur, levensgenieter en (green)blogger. Ik heb de opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur gevolgd en me gespecialiseerd in voedingsleer & suppletie. Het is mijn missie om mensen te begeleiden naar een gezonder, bewuster en vooral gelukkiger leven. Dit doe ik door mijn kennis te delen als blogger, maar ook ontvang ik mensen in mijn praktijk in Apeldoorn met uiteenlopende klachten en/of ziektebeelden.

Comment Section

4 reacties op “Waarom moet ik aanvullend supplementen nemen als ik al gezond eet?


Door Corrie Teurlings op 27 januari 2016

Goedenavond Laura, ik heb Mathijs al een label (foto) gestuurd van het supplement dat ik gebruik met de vraag of hij zijn mening hierover wilde geven. Helaas geen antwoord op gehad. Het heet Vital 99.Door shanon verburg op 14 maart 2016

na het lezen van dit artikel vraag me ik me af hoe je dan weet welke aanvullende suplementen je het best kan slikken ik neem aan dat dat per persoon verschilt en hoe kom je daar dan achter wat voor jou het beste is? en natuurlijk hoe weet je dan of je te maken hebt met syntetische varianten of niet


Door Joke van Leeuwen op 20 maart 2016

Hallo Laura, ook ik vraag mij af, hoe jij op afstand kan weten, welke suppleties voor mijn lichaam van belang zijn. Ik zou daarom graag op de hoogte gesteld worden, als je hier verder op in gaat binnenkort. Alvast hartelijk dank!

Plaats een reactie


*